Home
 Aangifte
 Afval
 Consumptie
 Duurzaam
 Duurzaamheid
 Erepodium
 Gasgeven
 Gigaproject!
 Hemelpoort
 Nalatenschap
 Passion
 Urgenda
 Verspilling
 Voedselbank
 Vuurwerk
 Wereldtuin
 Wijthemerplas
 Index SP
 









 
Voedselbank

 
Standpunt LWL over de snelst groeiende bank van Nederland.
Door: Renee Stoel, nummer 3 op de LWL lijst inzake sociale zaken en duurzaamheid.

De snelst groeiende bank van Nederland en dan hebben we het hier niet over een spaarbank. Het zal U dan ook niet verbazen dat ik hier geen reguliere graaibank bedoel, maar wat we zien is de stijgende armoede in Nederland.

Hier is hij dan: De Voedselbank! Een bank die een steeds grotere plaats inneemt in onze samenleving. Oorzaken hebben grote gevolgen:
het inkomensplaatje loopt steeds verder uiteen. Lage inkomens blijven gelijk of dalen zelfs. Hogere inkomens, u weet het ongetwijfeld al, stijgen in langzame of snellere mate omhoog. Dit probleem is zolang de mensheid bestaat al aan de orde. Maar je voelt het pas als je er zelf het slachtoffer van bent.


Ook de LWL trekt zich het lot van deze sociaal zwakkeren aan. Ook onze partij tovert niet meteen een konijn uit de hoge hoed om het probleem op te lossen. Maar wij willen wel een aanzet geven. Natuurlijk zijn wij voor bevriezing van de hoge inkomens. Minister Plassterk heeft een landelijk succes behaald om de hogere inkomens in overheids en semi overheidsdiensten te beteugelen. Deze gaan naar een minister salaris van 230.000 per jaar naar een 170.000 per jaar, nog een flinke slok zult U zeggen, maar het is in ieder geval een begin wat er mag zijn. Want mensen doen toch alleen maar rare dingen als ze veel geld (krijgen) en niet verdienen.

We kennen de voorbeelden hiervan maar al te goed, denkend aan veel te grote huizen, gigantische verbouwingen enz. De LWL wil een einde maken aan deze idioterie: inkomen naar werk en prestatie binnen normale proporties. Een overheid die hierop toeziet en handhaaft. En dit geld tevens voor gemeenten. Hierin kan Zwolle een voorbeeld functie zijn in het uitoefenen van dit beleid. Bezuinigen aan de bovenkant is inkomen voor de onderkant. Dat is eigenlijk waar een langdurige duurzame samenleving voor staat.

Herverdeling van geld en goederen, de middelen van bestaan. Armoede de deur uit, daar willen wij voor staan. Ook hierin kunnen wij ons steentje bijdragen o.a. door verstandig in te kopen. Koop alleen dat wat je nodig hebt, verspil geen eten, energie, laat apparaten niet onnodig draaien of aanstaan. Let bij alles op wat je doet. Als je iets wilt kopen denk dan eerst goed na van: heb ik dit wel echt nodig, of kan ik het 2e hands kopen. Dit scheelt al gauw honderden euro’s. Zolang de arme niets of bijna niets te besteden heeft, (anders was hij rijk) zal hij erg creatief moeten zijn. Want zoals de economische situatie er nu uitziet zal er de komende jaren weinig tot niets veranderen voor de persoon onderaan de maatschappelijke ladder. Er is helaas nog steeds geen einde aan de graai cultuur. Banken hebben weinig tot niets, geleerd van de crisis die we zelf veroorzaakt hebben. Daarom wordt er ook wel over de zogenaamde bankencrisis gesproken. Dit betekent dat de voedselbank blijft groeien en de armoede toeneemt.

Wij van de LWL zullen hierover waakzaam blijven en onze stem laten horen en politiek vechten tegen de toenemende armoede in Zwolle. Wilt U ook het armoede probleem aan de kaak stellen? Dat kan: ga dan naar het gastenboek van de LWL en laat Uw stem, mening, of idee horen. Want ook hier geld ook weer een betere of andere samenleving begint nog altijd bij de persoon zelf!

Geschreven door Renee Stoel, sociaal medewerker van de LWL en nummer 3 op de lijst van onze partij voor de kleine man.

Datum: 16 januari 2015, Zwolle. Overgenomen in Word door Willem Lucht voor de website van de LWL www.lwlzwolle.nl

Groeten van Renee Stoel.