Home
 Aangifte
 Afval
 Consumptie
 Duurzaam
 Duurzaamheid
 Erepodium
 Gasgeven
 Gigaproject!
 Hemelpoort
 Nalatenschap
 Passion
 Urgenda
 Verspilling
 Voedselbank
 Vuurwerk
 Wereldtuin
 Wijthemerplas
 Index SP
 
 
 
 
 








 

 
Gasgeven!

 
Ja, dit begrip kennen we allemaal. Als je in de auto zit dan wil je zo snel mogelijk van A naar B. Dit geldt ook voor ons energieprobleem.
We leggen nu de nadruk van onze gasbehoeften op Slochteren. Is dit juist of niet?

Dat ga ik in het volgende uiteenzetten. Laat ik dit zeggen: Iedereen heeft boter op zijn hoofd. Ik zal u uitleggen waarom. Allereerst zal ik u vertellen dat het gas wat uit Slochteren komt een laag calorie gas is, dat wil dus zeggen dat je er veel van nodig hebt om je huis te verwarmen. Plus dat de N.A.M. er nog de nodige hoeveelheid lucht aan toevoegt en het zo dun mogelijk maakt om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Als wij gas uit Rusland zouden binnenlaten dan zouden spontaan al onze gasapparaten op tilt slaan omdat onze afgestelde apparatuur dit hoog calorisch gas niet aan kan.

Dit betekent dat het gas hier een grote melkkoe is dat aangepakt moet worden. Het gas geven in Nederland is gas geven aan je portemonnee! Waarom levert Oost Europa een hoog calorisch gas en Nederland niet? Dat ga ik uitleggen. Het zijn de enorme economische belangen. Allereerst een stukje Nederland, oftewel de belangen van de Groningers. Zij vechten voor hun lijfsbehoud, maar dat is tevergeefs. De gaswinning is 50 jaar geleden begonnen, en 15 jaar geleden is het aardbevingseffect zichtbaar geworden. Dit is niet iets wat je zomaar kan stoppen. Het heeft een nawerkend effect van ruim 40 jaar, ook al zou je de gaskraan per direct dichtdraaien, dan nog zal het effect zeker 40 jaar zijn. Wat houdt dit in voor de Groningers? Wat houdt dit in voor Nederland en in het bijzonder voor Zwolle? Iedere gemeente heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid. Ik zal u zeggen waarom: iedere gemeente heeft afvalstoffen, oftewel grondstoffen voor nieuwe energie. In het buitenland worden deze energiegrondstoffen al op grote schaal toegepast!

Voordat ik hier op terugkom wil ik u het volgende voorleggen: het Nederlandse gas is kunstmatig heel laag van energie warmte gehouden. Dat wil zeggen: dat je heel veel verbruikt, maar heel weinig krijgt. Het zal Nederland niet zijn die de zaak bedondert. Ik zal u proberen uit te leggen hoe dit zit: de N.A.M. pompt uit Slochteren, mengt dit pure gas met zuurstof en het brandt enorm, maar geeft weinig energie oftewel warmte af. De Russen leveren een hoog calorisch gas zonder zuurstof wat een veel hogere energiegehalte heeft dan het gas uit Nederland. Het verschil is dat een kachel die op Nederlands gas draait een half uur moet werken en een kachel op Russisch gas 10 minuten voor hetzelfde resultaat.Tel uit je winst!

Alternatieve afvalstromen leveren energie op. In het buitenland zijn al vele effectieve technieken ontwikkeld om deze energie te exploiteren. Er zijn al vele huishoudens in de 2e en 3e wereldlanden waarin biogas al helemaal in gebruik is. Het kan toch niet zo zijn dat ontwikkelingslanden het voortouw nemen op de zogenaamde westerse samenleving. Waar wij naar toe moeten in de samenleving is naar duurzaamheid. In de Westerse economie zijn er mogelijkheden om de infrastructurele eigenschappen van alternatieve energie gemakkelijk toe te laten. De gaswinningen zijn nu al 50 jaar in gang en de bevingen zijn 40 jaar geleden al begonnen. Dit heeft een enorm nadelig effect.

Wat nu rest is het alternatief! Zoals ik al schreef is een van de vele oplossingen: biogas installaties. In het buitenland en met name in de ontwikkelingslanden is deze methode al geruime tijd beproefd. Gas winnen uit ontlasting, oftewel verkalisch afval, oftewel na een toiletbezoek nieuwe energie. In Nederland ligt een complete infrastructuur van gasleidingen. Het is dus een kleine moeite om er een biogas installatie op aan te sluiten met een goede gaskwaliteit.

Ook in dit programma moeten wij allen de graaicultuur enigszins laten varen en kiezen voor duurzaamheid. In Overijssel ging de gemeente Raalte ons voor op dit terrein. Waar blijft het Den Haag van het Oosten oftewel Zwolle die zich graag zo noemt? Er is op dit terrein nog veel te winnen. In Westenholte waar een zuiveringsinstallatie staat zou in het kader van duurzaamheid wellicht een biogas installatie bij moeten komen om maar steeds de groeiende behoefte op het gasnet te compenseren. Er wordt nu gepraat over 35.000.000.000 miljard m3 gas. U begrijpt natuurlijk dat Zwolle hierin een voorbeeld functie wil zijn om Groningen tegemoet te komen.

Het gaat hier niet om Haagse politiek maar om mensen en hun bezittingen die onder hun voeten aan het weg zakken zijn. Laat Zwolle hierin een voorbeeld functie zijn voor de rest van Nederland en hierin het voortouw nemen. Iedere Nederlandse gemeente heeft hierin verantwoording te nemen! Het mest overschot telt niet mee en al het GFT bio gier afval is een grondstof voor biogas! Hoe meer er van deze alternatieve bio gaswinning plaatsvindt, hoe beter voor Groningen en het milieu. In de 3e wereldlanden wordt dit principe al vele malen toegepast en met succes! Wie zijn wij om met onze infrastructuur dit niet toe te passen of is het de graaicultuur die dit tegenhoudt? Het kan toch niet zo zijn dat wij hieraan ten onder gaan? Denk hier eens over na. Wij laten ons toch niet leiden door een politieke stroming die alleen maar aan zichzelf denkt?

Ik hoop echt dat ik geen 3 jaar hoeft te wachten totdat het Den Haag van het Oosten zoals Zwolle zich zo graag noemt, maatregelen neemt oftewel een prachtige biogas installatie gaat bouwen in Westenholte en het mooiste is: iedereen kan zijn GFT afval inleveren voor nieuwe energie. Het mestoverschot voorbij en het levert prachtig biogas op.

Boeren, burgers en buitenlui: breng Uw bio afval. Uit stront begint een nieuw verbond oftewel nieuwe energie die niets kost! Gratis grondstof! Wat staat ons nog in de weg om de graaicultuur waar we nog steeds niet mee afgerekend zijn? Ik hoop dat Zwolle hierin een voorbeeldfunctie mag zijn voor permanente duurzaamheid. Dat hierin de graaicultuur opzij zal worden gezet. Ik hoop zo dat we met ons allen het milieu echt serieus nemen en het willen behouden voor onze kinderen en kleinkinderen. Alles wat wij nu in onze consumptie maatschappij vernuttigen is verloren voor onze kleinkinderen. En dan hoor ik die mensen die vallen over een windmolentje , maar waar wil jij nu je consumenten drang vandaan halen? Die wind kost niks. Wees heel voorzichtig met wat je zegt. Ik hoop dat Zwolle zegt van: wij nemen dit serieus! Afval is grondstof en een nog betere scheiding in de inzameling draagt bij aan een beter milieu. Een betere toekomst begint altijd bij jezelf.

Last but noch least bereikte mij nog het volgende bericht: de gasboringen verhuizen nu naar de Waddenzee. Met name Terschelling. Ook hier worden boortorens geplaatst. Denk eens na! Wat er nu in Groningen gebeurd, zal nu ook Terschelling naar de kelder doen zakken evenals Groningen. Men wil niets leren, gewoon domweg doorgaan Waddenzee of geen Waddenzee, wat maakt het uit. De prachtige aarde is toch maar een wegwerpartikel, uitgeperst en weggegooid. Zo gaan we hier met ons leefmilieu om. Hoever moet de mensheid zakken om te beseffen wat ze hebben aangericht? Als de alles verslindende consumptiegedrag niet verandert is de aarde ten dode opgeschreven. Nu ook de complete Waddenzee naar de kelder gaat, heb ik geen geloof en vertrouwen meer in de huidige politiek. Dit moet koste wat kost voorkomen worden. Hoe kunnen wij God onder de ogen komen? Wij richten hier een enorme puinhoop aan. Hoe wil je dit gaan verantwoorden als de tijd daar is? En laat ik U zeggen: deze komt voor ons allen!!

Artikel geschreven door Renee Stoel, nummer 3 op de LWL lijst en dus verantwoordelijk voor sociaal en duurzaam beleid. Overgenomen door Willem Lucht in Word voor de standpunten rubriek in de website www.lwlzwolle.nl
Datum: 27 februari 2015.