Home
  Serieus
  Bedreigd
  Kalender
  Pro
  Nieuwjaar
  Peperbus
  Herberg
  Oud
 
 
 
 
 
 

  Willem Lucht wil serieus genomen worden   
 

  Arnoud de Vries - 14 mrt 2014

Vol enthousiasme vertelt Willem Lucht over zijn ideeën voor Zwolle en Nederland. Met zijn eigen partij, Lijst Willem Lucht (LWL), zal hij 19 maart voor de derde maal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij wil laten zien dat ook mensen met een beperking in de gemeenteraad kunnen zitten. De weg daar naar toe verloopt echter niet zonder tegenslag.

Halverwege het gemoedelijk lopende gesprek gaat het over een moeilijk onderwerp voor Lucht. De Zwollenaar wordt soms beschuldigd van discriminatie. Zelf wijt hij dat aan zijn standpunt ten opzichte van economische vluchtelingen; hij is namelijk van mening dat de grenzen voor deze mensen dicht moeten. Op het moment dat Lucht ontkracht dat hij discrimineert en aangeeft dat hij juist een grote hekel heeft aan discriminatie, gaat de telefoon in huize Lucht. Een onbekende man aan de andere kant van de lijn windt geen doekjes om zijn plannen met de politicus. De enige woorden die worden gesproken zijn: ”Klootzak, ik schiet je kapot!”.
 
 
 
  Het is misschien wel een treffend voorbeeld van datgene waar Lucht tegen strijdt: de verloedering van de maatschappij. De oude normen en waarden moeten weer terugkeren bij de mensen en volgens de politicus begint zoiets bij de opvoeding. ”Wij zijn met LWL absoluut tegenstander van crèches. Kinderen worden daar gedumpt terwijl beide ouders werken. Al helemaal met de verhalen over zedendelicten in het achterhoofd, lijkt het ons een stuk beter dat kinderen gewoon door hun eigen ouders worden opgevoed.”

Beperking
Het is Willem Lucht ten voeten uit. Als iets fout is, is het fout. Zijn slogan sluit dan ook goed aan bij zijn denkbeelden: ‘Niet links, niet rechts, maar recht door zee!’. Toch is hij geen harde politicus die over lijken gaat. De man die al landelijke bekendheid verwierf met publieke optredens in Man Bijt Hond en PowNews is ook niet de politiek in gegaan om alleen zijn mening te verkondigen. Lucht wil laten zien dat mensen met een beperking ook in de gemeenteraad kunnen zitten. Het is dan ook niet zomaar dat het gehele bestuur van LWL een beperking heeft. ”Wij kunnen laten zien dat we meer in onze mars hebben. Dat kan andere mensen ook Lucht rechtopstimuleren. Mensen met een beperking moeten de kans krijgen om hun sterke kanten te laten zien.”

 
  Naast het opkomen voor mensen met een beperking, is de Lijst Willem Lucht er ook voor ‘de kleine man’, zoals dat op de partijposter staat. Lucht is van mening dat het geld op deze wereld beter verdeeld moet worden. De 60-jarige man heeft voor het voltooien van deze missie grootse plannen. Hij ziet de gemeenteraad van Zwolle dan ook niet als einddoel, maar als opstap naar de landelijke politiek. ”Vanuit de gemeenteraad in Zwolle kunnen we de mensen in Den Haag al op andere gedachten proberen te brengen. Maar het doel blijft om onze standpunten in de Tweede Kamer te verkondigen.” Dat is dan ook de reden waarom LWL veel ideeën heeft, zoals het afschaffen van het leger, die alleen in de hofstad tot uiting kunnen komen.

‘Het houdt een keer op’
Of het moment komt dat Lucht daadwerkelijk een zetel in de landelijke kamer bemachtigt, is gezien de voorgaande gemeenteraadsverkiezingen onwaarschijnlijk. Beide keren kwam de partij niet boven de 400 stemmen uit. Het is ook niet helemaal de wereld van de kleine man uit Zwolle. Hij heeft een hekel aan politieke spelletjes en mensen die zichzelf verrijken over de rug van een ander. Tijdens de debatten heeft hij zelf het gevoel dat de andere lijsttrekkers dwars ‘door hem heen’ kijken. Zoals Lucht het vertelt, is het bijna aandoenlijk. Het is als een kind dat graag wil voetballen met de grote jongens uit de straat, maar telkens weer wordt afgewezen. Op een gegeven moment zal het kind echter geen poging meer wagen. Zo ook Lucht. ”Mocht het dit jaar niet lukken in de raad te komen, dan zal ik me niet meer verkiesbaar stellen. Ik heb Zwolle dan drie keer de kans gegeven, het houdt een keer op.” 

Artikel: http://journalistiekzwolle.nl/nwsnet/2014/03/14/willem-lucht-wil-serieus-genomen-worden/